Leeuwarden

Lezing Roodbaard tuinen door Rita Radetzky

Lezing Roodbaardtuinen door dr. Rita Radetzky

Op 13 januari hadden we de eerste lezing van 2025. De opkomst is goed te noemen, ook fijn voor de spreekster van vanavond, dr. Rita Radetzky. Zij heeft hier een proefschrift over geschreven en weet hier heel veel vanaf.

Lucas Pieters Roodbaard werd geboren in 1782 en overleed in 1851. Hij had een bijzondere carrière, van tuinknecht naar hovenier naar een volleerd tuinarchitect. Vanaf 1800 kwam de landschapstuin in zwang, vooral bij de grote buitenplaatsen. De schoonzus van Roodbaard vroeg hem te helpen op een buitenplaats in Groningen. Vervolgens begon hij op de tekenacademie in Groningen, hij leerde daar ook bouwtekeningen te maken en verhoudingen op de juiste manier toe te passen. Hij begon met portrettekenen, maar daar lag zijn hart niet en hij richtte zich in het vervolg op tuinontwerpen.

Rita vertelt ons over zijn levensgeschiedenis, hij trouwt, gaat in Amsterdam wonen, maar keert vervolgens weer terug naar Groningen, samen met zijn vrouw. Zijn eerste opdracht krijgt hij van Buma-Hora Siccama en betreft de tuin bij Borniastate in Weidum. Daarna volgt de Prinsentuin, waarna nog vele andere tuinen bij buitenplaatsen, zoals in Veenklooster, Beetsterzwaag, Vijversburg in Tytsjerk, Staniastate in Oentsjerk.

Zijn handelsmerken zijn de ronde lijnen, slingervijvers, uitzichtlijnen, kettingbruggetjes en fraaie bomengroepen, zoals rode beuk en eikenbomen. Ook de weerspiegeling in het water is voor hem erg belangrijk. Bij Fogelsanghstate is een bijzondere drie-armige brug te zien.

Hij werkte samen met vaste leveranciers, bestelde grotere exemplaren van bomen, zodat het meteen heel wat leek.  Ook werkte hij met hoogtes, heuveltjes, zoals duidelijk te zien in o.a. de Prinsentuin.

Rita Radetzky weet er ontzettend veel van en kan boeiend vertellen hierover!