Leeuwarden

Bijzondere planten van Gerrie Veenstra

Op 21 januari heeft Gerrie Veenstra van De Botterhutte in de Achterhoek voor ons een presentatie gehouden van bijzondere planten.

Als inleiding een korte schets van zijn loopbaan. Van drukke baan naar boerderij met tuin. Hij begon met 1 Hosta op een website, inmiddels biedt De Botterhutte zo’n 5500 soorten vaste planten aan. Het kan raar lopen….

We beginnen met een paar mooie plaatjes van Hellborus nigrecors. Deze bloeien van november tot april, erg mooi. Veel planten worden via weefselkweek vermeerderd, vanuit China. En niet meer op de ouderwetse manier met stekken, zaaien en scheuren.

Er komen veel mooie planten voorbij. Bij sommigen vertelt Gerrie ook eerlijk dat het geen geschikte plant is voor op de klei. Of niet langlevend. De titel van de lezing klopt helemaal, “bijzondere planten het hele jaar door”. Want er komen echt veel bijzondere voorbij, waar ik nog nooit van heb gehoord.

Een paar noemen? Chrysoplenium Macrophyllum: doet het goed op klei, heeft wat vocht nodig en bloeit vanaf januari. En komkommerkruid kennen de meesten wel, maar de soort Trachystemon orientalis dan weer wat minder. Een goede bodembedekker voor kale grond.

Gelukkig komen er ook wat bekendere soorten voorbij: Dicentra, maar dan de ‘Valentine’, ‘Goldheart’, of ‘Cupid’. Geranium ‘Rozanne’ kennen we inmiddels ook allemaal wel, maar wist je dat ‘Azure Rush’ en Geranium Wlassovianum ‘Lakwijk Star’ ook zeer de moeite waard zijn? Deze laatste vormt een mooie pol en verkleurd ook nog eens mooi in de herfst. Ook Geranium ‘Bloom time’, ‘Lilac Ice’, en ‘Sylvia’s Surprise’ kunnen op de verlanglijstjes!

Mochten we bepaalde planten tegenkomen als Viola ‘Irish Molly’, Lupine ‘Masterpiece’, Molospermum peloponnesiacium of Rehmannia henriya, gelijk kopen! De laatste, Chinees vingerhoedskruid, heeft Gerrie bij zich. Je raadt het al: kopen die planten! Bloeit van mei tot september!

Prachtige soorten komen voorbij, Baptisia ‘Starlite’, Mathiasella bupleuroides ‘Green Dream’ (plant in het voorjaar!), Geum ‘Wet kiss’.

Wij genieten ook van de prachtige soorten Salvia’s, Amistad (de bekende blauwe), ‘Discolor’ (mooi in een hanging basket), ‘Confertiflora’, ‘involucrata’, ‘blue enigma’ (winterhard!). Salvia’s zijn zeer makkelijk te stekken om ze wortelen op de stengel!

Verder nog wat mooie planten (zoek ze maar op internet): Heliopsis helianthoides ‘Burning hearts’, Serratula seoanei (bloeit van juli tot november, prachtig!), Veronicastrum villosulum (bijzonder!), Ratibida pinnata (lijkt op Rudbeckia, maar dan zwevend) en Aralia cordata ‘sun king’. Deze laatste duivelswandelstok woekert niet en is dus zeer de moeite waard.

Vooral na de presentatie vinden de planten gretig aftrek en ook stelt Gerrie nog wat planten beschikbaar voor de verloting. We hebben genoten deze avond en zijn benieuwd hoe de nieuw aangeschafte planten het gaan doen!