Leeuwarden

De hemelse bergen van Kirgizie: lezing Kabbes

Kirgizië, een land wat 5x zo groot is als Nederland en maar 5,5 miljoen inwoners telt. Een lang wat als een democratie tussen landen ligt als China en Oezbekistan.

Brian Kabbes heeft al veel reizen begeleid naar dit prachtige bijzondere land. Vooral botanische reizen. Hij laat ons een impressie zien met zijn foto’s. We reizen van Bishkek, de hoofdstad, naar prachtige velden vol met bloemen, stille meren, besneeuwde bergtoppen en vriendelijke mensen.

Twee generaties terug leefde bijna iedereen nog in een yurt. Kyrgyzen zijn nomaden van oorsprong. Het is elke dag markt, hier wordt veel gekocht, want de supermarkten hebben niet veel spullen in huis. Als je gaat eten bij de inwoners, staat de hele tafel vol met allerlei eten. Let op: sommige kommetjes met lekker uitziende dingen staan er puur voor decoratie….

Paarden zijn belangrijk in Kirgizië. Schapen dienen als betaalmiddel. Bijzondere dieren als het karakul schaap, de bactrische kameel, het sneeuwluipaard en de euraziatische wolf komen hier (nog) voor. Helaas wordt op bijvoorbeeld het sneeuwluipaard gejaagd (hele groepen Amerikanen komen hiervoor naar Kirgizië…). Deze wordt hierdoor met uitsterven bedreigd.

Bijzonder in Kirgizië zijn de bossen die uit allemaal vruchtbomen bestaan, bijvoorbeeld appelbomen. Wie kan zich voorstellen hoe het moet zijn om in een appelbos van 4000 ha rond te lopen? Allemaal verschillende soorten appels, klein en groot, groen, geel of rood. Of in een walnootbos? Ook andere fruitsoorten als abrikoos, wilde pruim en peren kom je hier tegen.

Brian maakt botanische wandelingen tijdens zijn reizen. Velden vol met slangekruid, toortsen, naald van Cleopatra, grote monnikskap, blauwe ui, Salvia’s, wilde rabarber, Perovskia, scutellaria, hoge kogeldistels, wilde ridderspoor, ligularia, vogelnestdistel. We kijken onze ogen uit. Wat een prachtig land is dit en wat een bijzondere natuur.

Zoals altijd kan Brian smeuïg vertellen over zijn avonturen in dit land. Hij wordt hartelijk bedankt voor zijn bijdrage deze avond.