Leeuwarden

Terugblik lezing Bert Natuur op 28 november

over de natuur dichtbij

De opkomst is niet bijzonder groot. Dat is jammer, want het blijkt een erg leuke avond te zijn. Bert laat om te beginnen, een van zijn huisdieren, een Boa Constrictor, zien. Want als het over de natuur gaat, denken wij vooral aan David Attenborough en Freek Vonk. Natuur ver weg vinden wij interessant. Maar wat te denken van de natuur dicht bij huis, voor op de stoep of in een weiland om de hoek?

Bert komt uit Woerden en woont nu 15 jaar in Friesland, Dronrijp, om precies te zijn. Hij houdt van de natuur, sterker nog, hij is natuur en hij voelt zich natuur. Spinnen, mieren, bijen, oorwurmen, alles heeft zijn interesse, dat begon sinds hij een jongetje van 7 was en zijn moeder overleed.

Hij neemt ons mee de straat in, wat groeit er eigenlijk allemaal langs de stoeprand, langs de boomspiegels (die ijverig schoongehouden worden door de gemeente), hoeveel bloemensoorten groeien er in een weiland of in de berm? Hij neemt ons mee in de wereld van pissebedden en oorwurmen. Schadelijke of nuttige dieren bestaan niet, alle dieren hebben een functie in de natuur. In de natuur draait het, net als in het menselijk leven, om drie dingen: je wil niet dood, je wil graag kinderen en je nakomelingen moeten een zo goed mogelijke toekomst (leefgebied) hebben.

Neem nu een rups van de Dagpauwoog. Deze rups eet van de brandnetel, de brandnetel bevat zo’n 7 soorten gifstofjes. De rups wordt daarmee ook giftig en oneetbaar voor de vogels! En wist je dat pissebedden kieuwen hebben, waarmee ze ademhalen? Geen wonder dat ze een vochtige leefomgeving nodig hebben…een paarse pissebed moet je trouwens verwijderen, zij dragen een virus bij zich, wat andere pissebedden kan besmetten.

Dan de plantjes tussen de stoeptegels….parapluutjesmos, paardenbloem, een uitgezaaide iep in een boomspiegel, liggend vetmuur, we vallen van de ene verbazing in de andere. Hoe het zich vermeerdert, door wat het bestoven wordt, waarom het op de ene plaats groeit en op de andere niet.

Bert houdt zich ook bezig met de boeren in de buurt. Zij vragen hem om advies. Zo houden ganzen van Engels raaigras waar veel eiwit in zit. En laat nu de meeste weilanden tegenwoordig uit Engels raaigras bestaan. Geen wonder dus dat het vol zit met ganzen. Een weiland met meerdere soorten gras en kruiden (net als vroeger) zou dus een oplossing kunnen zijn. Volgens Bert doen de boeren er tegenwoordig veel aan om de biodiversiteit te vergroten, zij willen best meewerken.

Wat volgens Bert een grote ecologische bedreiging is, is de exotische rivierkreeft. Die eet eerst de sloten, plassen en rivieren leeg, maar deinst er ook niet voor terug om op de wal dieren en planten aan te vreten…een levensgroot probleem, wat steeds erger zal worden als er niet ingegrepen wordt. De wespspin komt ook steeds vaker voor, maar is niet echt een probleem voor de biodiversiteit, volgens Bert. Ook de buxusmot is een exoot, maar dat is buxus zelf ook…als de buxus overal opgevreten is, is het vanzelf afgelopen met de buxusmot. Bert heeft heel veel verteld en is aan het eind van de avond nog lang niet uitgepraat. Het lijkt ons erg leuk als hij nog een keer terugkomt! We hopen dat er dan ook veel meer mensen komen om van deze lezing te genieten!