Leeuwarden

Lezing Jan Dijkstra over 'Schaduwplanten'

Op 30 oktober hield Jan Dijkstra van kwekerij Aan de dijk uit Oudeschip een lezing over schaduwplanten.

Hij begon 23 jaar geleden met een siergrassenkwekerij, inmiddels heeft hij ook een grote collectie schaduwplanten. Er is natuurlijk ook meer schaduw gekomen in zijn showtuin.

Jan laat een groot aantal foto’s zien van mooie, moeilijke, makkelijke, onbekende en iets bekendere planten zien. Een aantal daarvan noemen we hier:

Ophiopogon bodinieri: bekender is het donkere slangebaard, maar dit is een groenblijvende. Je kunt er zelfs overheen lopen.

Sesleria autumnalis, mooi in combinatie met een blauwe Salvia (wintergroen).

Carex spicata: makkelijke bodembedekker.

Diphyleia cymosa: mooie langzame groeier, bloeit wit.

Syneilesis aconitifolium: lijkt op monnikskap, deze plant mag niet te nat staan.

Bergenia cilliata ‘Dumbo’: mooi in een pot!

Boehmeria biloba: heeft mooi blad, is niet gevoelig voor slakken.

Leucoseptrum stell. Var. Tosaense: bloeit in oktober, november, is winterhard en ook niet gevoelig voor slakken!

Adonis amturensis ‘fukujukai’: bloeit heel vroeg.

Een mooie zenegroen is Ajuga incisa ‘Blue Enigma’, een polvormige plant.

Nog een paar echte aanraders: Wulfenia schwarzii (bloeit blauw, wintergroen) Impatiens arguta (bloeit nu  nog, augustus tot half november), Anemonella thalictroides (bloeit heel lang, wordt maar 20 cm hoog), Isodon longitubes (bloeit heel laat met donkerblauwe bloemen, waar bijen dol op zijn), Epimedium ‘Akebone’, en ‘Wushanense nova’. Een bijzondere plant (lijkt wel wat op Hortensia) is Deinanthe bifida, bloeit in juni/juli en augustus.

Een mooie plant met heel aanwezige bessen is Triosteum himalaayanum, familie van de Kamperfoelie. Als laatste opvallende plant Smilacina racemosa, de schijn salomonszegel, met bessen en heerlijk geurende bloemen!

Naast het noemen van bijzondere planten, laat Jan ook foto’s zien van mooie doorkijkjes in zijn tuin bij de kwekerij. Een schaduwtuin geeft zoveel mogelijkheden! Het was weer genieten. De planten die Jan meegenomen had, vinden grif aftrek bij de bezoekers van de lezing. We zijn het er over eens, dat er volgend jaar maar weer eens een reisje naar Oudeschip gepland moet worden.