Martin Knol heeft voor ons op 26 november een lezing gegeven over waterbeheer. Meestal gaat het over teveel of te weinig water…
In het Midden-Oosten (Islam) was altijd al sprake van water in de tuin. We zien zelfs een foto van een tuin met zodanig blauwe tegeltjes, dat het net een waterloop lijkt. Maar ook in de Bijbel neemt water een belangrijke plek in.
Water betekent: groei, verdamping, verkoeling, dierenleven, afvoer, opslag, vormgeving, spiegeling.
Martin vertelt wat over zichzelf, 15 jaar betrokken geweest bij diverse kranten, waar hij columns voor schreef. Jarenlang docent geweest voor studenten in het groen. Ook is hij reisleider voor Garden Tours en tuinenreizen van Paulusma reizen naar Engeland, Duitsland en Frankrijk. Hij ontwerpt tuinen en legt tuinen aan.
Water is belangrijk in een tuin. Dit kan in de vorm van een vijver, zwemvijver of waterloopje. Martin legt verschillende manieren uit over hoe je een vijver kunt aanleggen. Ook laat hij voorbeelden zien uit bijvoorbeeld de Mien Ruys tuinen of de vijvertuinen van Ada Hofman. Als je van plan bent een vijver aan te leggen, kun je hier zeker inspiratie op doen.
Wat te doen als je veel wateroverlast hebt in je tuin? Dan is horizontale of verticale drainage misschien een oplossing. Ook zie je steeds meer het gebruik van wadi’s, dit zijn greppels die water op kunnen vangen, maar ook droog kunnen vallen. Deze wadi’s kun je prima beplanten met bijvoorbeeld een zaadmengsel voor wadi’s van de Cruydhoek of vaste planten die makkelijk zijn in gebruik.
Bij watertekort is het tegenwoordig steeds makkelijker om een sproeisysteem aan te (laten) leggen. De vraag is alleen of je daar drinkwater voor wil gebruiken. Een regenton is altijd goed om te gebruiken, maar bij langere periodes van droog weer, raakt het water daarvan ook op.
We hebben in ieder geval weer genoeg inspiratie opgedaan, het was een interessante avond.