Leeuwarden

Terugblik Hans Dekker over orchideen in Nederland

Hans Dekker over orchideeën in Noord-Nederland 11 maart 2024

Hans was altijd al geïnteresseerd in vogels. Zodanig dat hij werd gevraagd om natuurobservatie te doen voor een natuurorganisatie.

In het Uilenbroeklandje vlakbij Ruinen, zag hij de nacht- en de gevlekte orchis bloeien. Dat was toch ook erg interessant. Vervolgens ging hij monitoren, en kwam via de Heidemij terecht bij Staatsbosbeheer.

Hij neemt ons mee naar verschillende bloeigebieden en laat foto’s zien van heel veel verschillende orchideeën. Een aantal daarvan: de Rietorchis, de heide orchis, bos orchis, groene wespenorchis (deze is helemaal groen), honing orchis, duin orchis enz.. De meeste bloeien in juni. Het witte bosvogeltje is zeldzaam, maar nu al op drie plekken gespot in Nederland.

Hans heeft een netwerk in Nederland voor het spotten van (bijzondere) orchideeën. Zo weten ze precies waar bijzonderheden bloeien en hoe het er voor staat met de orchis. Het ontkiemen van een orchis duurt soms wel 15 jaar. De Harlekijn orchis ‘vertrekt’ als een van de eersten als er iets verandert in de omgeving.

In bijvoorbeeld Dwingelerveld en Bargerveen vind je nog orchideeën. Hans heeft een mooi boekje geschreven over de vindplaatsen van diverse soorten. Misschien handig om bij je te hebben, als je zelf op pad gaat!