Leeuwarden

Terugblik Harrie Jans: Iran

Op 29 januari was er een interessante lezing/fotoserie over het land Iran, gegeven door Harrie Jans. Harrie is nog een maand in dienst bij Rijkswaterstaat en hoopt binnenkort met pensioen te gaan. Nog meer tijd om mooie reizen te maken naar bijzondere landen!

Het gaat hem vooral om bergflora en rotsplanten. In 2003 was hij voor het eerst in Iran, in 2017 is hij er met een groep terug geweest. Hij regelt veel met reisorganisaties in het land zelf. Zo maak je leuke dingen mee, eens werden ze uitgenodigd om bij de chauffeur thuis te eten met de hele groep. Vrouw en dochter hadden gekookt!

Harrie neemt ons mee op reis door Iran, we gaan van stad naar stad. Langs de kant van de weg vind je veel botanische tulpen, rode Ranonkel, gele Primula’s, velden vol Fritillaria’s (Keizerskroon) en ook wilde Gladiolen en Irissen komen voorbij. Er zijn weinig bomen, vooral Populieren.

Een groot probleem in de natuur van Iran is plastic, overal is het te vinden. Alles wordt in de natuur gedumpt. Dat is erg jammer en schadelijk natuurlijk.

Een van de mooiste steden in Iran is Isfahan. Hier vind je ook moskeeën met prachtig betegelde plafonds. Harrie vertelt ons mooie verhalen over wat hij heeft meegemaakt. We genieten van de foto’s van de bijzondere natuur en cultuur in Iran. Ben je geen plantjesgek en wil je mee? Bedenk van te voren, dat de lol er voor jou dan gauw af is, na een paar dagen. Want de een ligt op zijn buik een plantje te bekijken, de ander probeert een zo mooi mogelijke foto te maken van dat ene rotsplantje in een bergspleet…het is maar dat je het weet!

Benieuwd naar zo’n reis van Harrie Jans? Kijk dan eens op zijn website Jans Alpines.