Leeuwarden

Esther van der Velde: Achter de Geraniums...

Lezing Esther van der Velde 8 maart 2023 Achter de Geraniums….

Esther runt samen met man en 1 medewerker kwekerij Van der Velde in Heerde. 30 Jaar geleden begonnen zij als snijbloemenkweker. Toen Fuchsiakweker Van der Spek stopte en zijn collectie te koop aanbood, zijn ze overgegaan op verkoop van eenjarige zomerbloeiers. Ook hebben ze inmiddels een pluktuin bij de kwekerij.

Eigenlijk vindt Esther Pelargoniums leuker dan Fuchsia’s. In de webshop zijn zo’n 400 plantensoorten te koop. Ze verkopen alleen aan particulieren, niet aan de groothandel. De uitdrukking ‘achter de Geraniums’ zitten, klinkt saai. Maar als je in de enorme verscheidenheid van de Pelargoniums duikt, dan heeft dat niets met saaiheid te maken!

Kwekerij Van der Velde heeft alle moederplanten zelf. De meesten vind je niet in de handel. Het is een hele klus, verzorgen, stekken, in de gaten houden dat ze overleven. In het najaar wordt al gestart met oppotten en nu worden de bewortelde stekken al te koop aangeboden.

Esther benadrukt nog even het verschil tussen de Geranium (tuin) en Pelargonium. Het uitgebloeide bloemetje lijkt een beetje op elkaar, verder zijn de verschillen best groot. Er zijn 230 soorten Pelargoniums, de  meeste zijn niet winterhard. De onderste bloemblaadjes zijn meestal kleiner dan de bovenste en ze hebben een spoor aan de achterkant van de bloem.

Planten bestaan uit families – geslacht – soort. Pelargoniums komen voornamelijk uit Zuid-Afrika, een enkele uitzondering (zoals Pel. Cotyledonis, die komt van St. Helena) daargelaten.

Allerlei soorten Pelargoniums komen voorbij. De eerste was een ‘Triste’, meegekomen met een VOC schip naar Europa in 1633.

Er zijn hangende, staande, tulpbloemige, dwergen, miniaturen, geurende, Franse, angels, Quantock (met bloemetjes als viooltjes), cactusachtige en botanische Pelargoniums.

De botanische soorten ruiken vaak heerlijk. Er wordt ook wel welriekende olie gemaakt van Pelargoniums, deze is wel duur, want je hebt veel blad nodig. De P. Papillionaceum ruikt juist naar mottenballen, deze wordt wel heel groot. Maar als je een lekker geurende plant op je terras wilt hebben, moet je kiezen voor P. Tomentosum. (na de lezing is deze binnen no-time uitverkocht). 

Nadat we bedolven zijn onder de foto's van al deze prachtige planten, komen er nog wat foto’s voorbij van andere bijzondere eenjarigen op de kwekerij, zoals de ‘gouden’ Fuchsia en de capparis spinoza, de kappertjesbloem.

Esther wordt bedankt met een bloemetje, na de lezing wordt er nog even goed verkocht. Wat fijn dat ze al zoveel planten kon meenemen! Een excursie naar Heerde gaat zeker gebeuren dit jaar!