Leeuwarden

Tuinbezoek Kraggenburg en Rutten

Op 21 juni bezoeken we twee tuinen in Kraggenburg en kwekerij Joosten

Tuinexcursie vrijdag 21 juni

Verzamelen bij McDonalds Goutum om 9.15 uur. We vertrekken om 9.30 uur richting de tuin van Mirjam Barendregt, ‘Si Dimmi’ aan de Hertenweg 18, 8317 PP in Kraggenburg, waar we om ongeveer 10.30 uur aankomen. We beginnen met koffie/thee en gebak en krijgen uitleg over de tuin.

Midden in de Noordoostpolder ligt deze, door de tuineigenaren zelf ontworpen, tuin, waar veel stokrozen de bezoeker verwelkomen. De verschillende tuindelen worden door taxus- en beukenhagen van elkaar gescheiden. Achter het huis ligt een langwerpige vijver en over het gazon leidt een lange zichtlijn het oog naar de polder. Te zien zijn mooie borders op kleur, waarin op creatieve wijze klimmers verwerkt zijn, een fruitboomgaard, een kippeweitje en op veel plekken aparte donkerbladige struiken en bomen. Deze tuin is 2500 vierkante meter groot (kijk op Facebook bij Si Dimmi).

Nadat wij hier ons meegenomen broodje hebben genuttigd, vertrekken we rond kwart voor 1 naar de Hertenweg 5, 8317 PM in Kraggenburg, naar Pronkjewail op ’t Nije Laand. Tussen hoge windsingels ligt deze weelderige tuin in de polder. Schelpenpaden voeren door hoge grassen, prairiebeplanting en kleurige borders naar de vijvertuin met schelpenstrandje. Er is een 26 meter lange berceau met verschillende klimmers en een schaduwgedeelte. Bij het huis een meer gecultiveerd deel en er ligt een gazon. Een 70 jaar oude treurwilg wordt geflankeerd door drie hoge judasbomen. Deze tuin is met 5500 vierkante meter behoorlijk aan de oppervlakte. Op www.opentuinnop.nl vind je meer informatie over deze tuin. Omdat we net onze lunch gehad hebben, beginnen we hier met een rondleiding. We eindigen de bezichtiging van de tuin met koffie/thee en wat lekkers.

Afhankelijk van de tijd en of er iemand aanwezig is (normaal gesproken is de kwekerij/kijktuin alleen op zaterdag geopend), kunnen we eventueel nog een bezoek brengen aan kwekerij Joosten in Rutten. Dit weten we ongeveer een dag van te voren.

Kosten totaal: 13,50 euro p.p. (dit is koffie/thee en lekkers, rondleiding, toegang tot de tuinen), vooraf contant betalen aan Tjitske.

Kosten brandstof afrekenen met de chauffeur auto (totaal ongeveer 170 km).

Opgave tot 14 juni bij Tjitske ten Broek, ttenbroek(at)gmail.com o.v.v. meerijden of zelf rijden.