Groentips & Groeninfo

Ledenavond 12 november: tuin Op de Haar, John en Joyce Ramsbotham

Op deze laatste ledenavond van dit jaar, verwelkomen wij het echtpaar Ramsbotham. Dit Engelse echtpaar begon in 1991 met het tuinieren op een bijzondere plek, huis Op de Haar in het Hoevelakense bos. In april dit jaar heeft een tuingroep van afdeling Leeuwarden deze bijzondere tuin bezocht.

John vertelt hoe het allemaal begon. Het weghalen van de vele bramenstruiken was een heel karwei. Als je de foto’s van de prachtige vijver ziet, begrijp je niet dat daar eerst niets was, alleen bos en bramen. Hoevelaken betekent eigenlijk Hoflaken, wat zoiets betekent als moeras. Het gebied werd ontgonnen door rabatteren, dat betekent sloten en greppels graven en de grond ertussenin ophogen. Hierdoor is het bijzondere landschap ontstaan met slootjes, bruggetjes en dwarse paden. Het was voornamelijk een eikenbos bij huis Op de Haar. Doordat er niet ingegrepen werd, gingen er bomen dood door verstikking, geen licht en lucht genoeg. Zo ontstond het bijzondere landschap van deze tuin. Veel Rododendrons, Camellia’s en andere zuurminnende heesters en planten als Pieris en Skimmia hebben het hier erg naar de zin.

John laat ons de schaduwtuin zien. Hier ligt de nadruk op bladvormen- en kleuren. Er staan veel Acers, die in het voorjaar kleurrijk uitlopen en vlammend ten onder gaan in de herfst. Ook in de Fire- and Ice garden speelt de bladkleur een voorname rol. Een bijzonder heestertje is Berberis thunbergii ‘Orange Ice’, met oranjegekleurd blad. Deze Berberis is moeilijk verkrijgbaar. Om de kleur te houden moet hij wel in de zon staan. Er komen planten en heesters bij met bijzondere kwaliteiten, volgens John. Tradescantia ‘sweet Kate’, met geel blad en paarse bloemen, de ultieme combi. Actinidia kolomikta, de sierkiwi met mooi blad. Let op: het blad komt pas in jaar 3 op kleur! Joyce laat Clematis door allerlei heesters groeien, zodat een saaie heester in de zomer zich ontpopt tot een bloeiende struik. Een bladplant als Hosta ontbreekt natuurlijk niet in deze schaduwrijke tuin. Tegen slakken wordt ijzerchloride gebruikt, of nematoden ingezet. Bijzondere bomen komen ook voorbij, Arbutus unedo rubra (aardbeienboom) en bijvoorbeeld een citroenboom met oneetbare citroenen. Maar wel mooi! John geeft nog als tip dat woekerende bamboe niet van water houdt. Omring je een pol bamboe met water, dan zal hij netjes op zijn plaats blijven. Na de pauze laat John nog een aantal bijzondere planten zien, die toch niet moeilijk zijn om te kweken. Podophyllum ‘Spotty Dotty’, winterharde Begonia’s, Chloranthus, met een spectaculaire opkomst in het voorjaar, een klimmende Dicentra met aparte gele bloemen. Ook exotische planten als Tetrapanax en Musa sikkimensis (banaan). Namen als ‘voodoolelie’ spreken tot de verbeelding. Aan het eind komt een gigantische boomvaren voorbij, ooit als stekje meegenomen uit Ierland. Nu steekt hij boven het balkon uit! ?Aan het eind van de avond nemen we afscheid van het charmante echtpaar. Wat een bijzondere tuin!

De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879
Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878