Groentips & Groeninfo

Op 3 april was het tijd voor de jaarvergadering. We begonnen om half 8 en vergaderden snel, zodat we om 20.00 uur konden beginnen met de lezing van de tuinbaas van Dekema State in Jelsum.

Wim vertelt dat ‘tuinbaas’ breder is dan hovenier. Je moet overal verstand van hebben, van de moestuin, van snoeien, van stinzenplanten, maar ook van taken verdelen en leiding geven aan mensen. Vroeger was een tuinbaas van hoog aanzien. Beheerdersechtpaar Wim en Jacomine Hoogendam zijn in 2000 op Dekema State gekomen, nadat Wim eerder 15 jaar als hovenier heeft gewerkt. Er zijn zo’n 100 vrijwilligers op de State, waarvan 25 in de tuin werken.

Geen tuinafval verlaat het terrein, alles wordt gecomposteerd of hergebruikt. Wim gebruikt alleen als het echt nodig is, bestrijdingsmiddelen of meststoffen van Ecostyle.

Met de foto’s neemt hij ons mee door de tuin. Een van de opvallende onderdelen is de berceau, begroeid met druiven en onderaan leiperen. In het najaar hangen hier wel 700 trossen druiven in, een indrukwekkend gezicht! Ook het andere leifruit, zoals perziken en peren, maken indruk met hun prachtige snoeivormen. Leifruit is een idee geweest van een filosoof in dienst van koning Lodewijk de veertiende. Omdat het tegen een muur aanstaat, is het klimaat ideaal, want stenen geven immers warmte af.

Het grote weiland bij de State was vroeger ook een nutstuin en bestond uit fruitbomen. Er staan in de hedendaagse boomgaard ook aparte fruitbomen, zoals ‘Zijden hemdje’, een appelsoort met zijdezacht schil.

Verder staat Dekema State natuurlijk bekend om de stinzenplanten. Deze doen het goed op de zavelgrond, die ook wat hoger ligt dan omliggende land. Er groeien zo’n 13 soorten, o.a. Holwortel (bloemen zijn in de grond al aanwezig!), knikkende vogelmelk, bostulpjes enz. Ook typerend is de Lindelaan met oude gesnoeide Lindebomen. Tussen de state en het beheerdershuis zijn in de oktoberstorm van 2013 een aantal Lindebomen omgewaaid. Daar zijn nieuwe voor geplant.

Om de taken voor de vrijwilligers duidelijk te maken, hanteert Wim een zogenaamd Scrumboard. Wat moet er gebeuren en wie doet wat? Dit werkt prima en is overzichtelijk voor iedereen.

Op 28 april kan iedereen weer genieten van de prachtige state met park en tuinen. En natuurlijk kun je ook daarvoor of later in het jaar een bezoekje brengen! We danken Wim hartelijk voor zijn inbreng deze avond.

Boom van de vrijheid - Tour de France (1)
HOP