Groentips & Groeninfo

Startavond bloemschikken 2016 Hans Zijlstra

Op 19 september 2016 hadden we de opening van ons seizoen met een demonstratie bloemschikken van Hans Zijlstra. Er waren een 40 tal mensen aanwezig. Hans  vertelde dat hij een eigen bloemenzaak heeft in Groningen sinds 2005.

Het eerst gemaakte stuk was een tafelstuk.  Kleuren roze /wit en groen. De basis was een gevlochten mand waar Hans pipetjes met water in had vastgeklemd. Daarin bloemen verdeeld in roze, wit/sneeuwbessen, rozen, wat grassen. Een mooi geheel.

Het tweede stuk was een korenschoof gebonden boeket. Een mand zonder bodem werd gebruikt als frame. Deze werd ingevlochten met gekleurd palmblad. Bloemen : gloriosa, rozen, bessen, alstroemeria, calla., lelies, apedistrablad voor de afwerking waar het boeket gebonden was. Een tip: gebruik watervast tape om te binden, als je het boeket vast hebt.  Dan kun je het geheel af en toe even neer leggen.

Het derde stuk was een hele grote krans. Deze wordt ook gebruikt voor de kranslegging op 4/5 mei. De krans was al voorzien van grassen. Rondom werden bloemen in pastelkleuren ingestoken. Als laatste werden er nog donker gekleurde alliumbloemen toegevoegd. Ook werd er nog rondom roze/groene anthurium toegevoegd en grijsachtig blad.


In de pauze kon je diverse artikelen, die gebruikt waren tijdens de demonstratie, kopen. Van de manden  en flesjes werd een flink aantal door de dames gekocht.Na de pauze was er een verloting. En werden  er maar liefst vier van die prachtig gemaakte stukken verloot onder degenen die lootjes hadden gekocht.

Het vierde stuk was een dienblad met 8 gekleurde flessen op verschillende hoogte. Deze waren gevuld met water met wat druppels chloor. Daar werden dahlia’s en grassen in geschikt. Een kleurig geheel dat een ieder thuis kan maken. Tip, blad af en toe even draaien. Tot slot werden op het dienblad nog wat curcumisvruchten voor de  afwerking gelegd.

Daarna lag er een mooie houten plank op tafel. Daarin waren gaten voorgeboord. Verdeeld over de plank waren er op die gaten pinnen gezet van hout. Daarom heen waren kokertjes , gemaakt van wit glasvezelbehang ,verdeeld op verschillende hoogte met daarin verschillende soorten flesjes en pipetten. Daarin maakte  Hans een schikking van groene hortensia’s, witte bloemen – arabicum, dahlia’s, witte bessen , ridderspoor en grassen. Alle bloemen waren wit of groen. Het werd een prachtig geheel.

Tot slot werd er nog een serie manden gevuld  potgrond opgemaakt met paarse orchideeën , vetplantjes afgewerkt met mos en vezels. Deze manden waren allemaal gepimt. Waren blikken en bloempotten die hergebruikt waren. Eromheen   was gewerkt met schelpen , hout, vezels , hout. Deze, met maar liefst 6 verschillende items waren een prijs voor de verloting.  Goed voor een geheel nieuwe, gevulde  vensterbank.

Tip van Hans : op 7/8/9 oktober is er in Kasteel Baarn de nationale juniorenkampioenschappen bloemschikken. Deze stukken kunnen  daar bezichtigd worden . Ook zijn er een aantal zalen met bloemwerk versierd.

Al met al een zeer geslaagde avond!

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore