Groentips & Groeninfo

11 april: Lekker lang, lekker laat en lekker veel!

Een mooi gevulde zaal, deze laatste lezing van dit voorjaar. Blijkbaar trekt de titel mensen! Het hele jaar door een aantrekkelijk bloeiende tuin, wie wil dit nu niet.

Hub heeft een lange lijst klaarliggen van langbloeiende planten, deze gaat hij met ons doornemen. Eerst een paar tips: ga je een tuin aanleggen, werk dan flink wat mest door de grond. De planten groeien dan hard en vallen uiteindelijk zelfs om. Hindert niets, het jaar daarop heb je al mooi gevulde pollen. Heb je al een tuin, dan kun je beter rustig aan doen met mest. Pas planten aan aan de grond. Nattigheid is slechter voor planten dan kou. Is de tuin erg nat, zet planten dan op een heuveltje van compost. Dat werkt goed, volgens Hub. Zo staan er nog diverse tips op de lijst die we allemaal mee naar huis krijgen.

De planten op de lijst, die hij met ons gaat doornemen, hebben soms een keurmerk: R.H.S. (Royal Horticultural Society) of A.G.M. (Award of Garden Merit).

De hele lijst gaan we hier niet opnoemen, dat wordt te lang. Een paar opvallende:

Lepechinia hastata of bella: salvia-achtige bloemen, bloeien van juli tot oktober, prachtige plant. In lilaroze of blauw.

Cobea pringlei CD&R 1323, het vaste zusje van de eenjarige Cobea. Prachtige cremewitte klokbloemen. Bloeit van augustus tot november.

Epimedium ‘Amber Queen’, verkrijgbaar bij De Hessenhof, ambergeel, bloeit van april tot juni met opvallend grote elfenbloemen. Hebben….!

Agapanthus ‘Maurice’, heel veel bloemen, bloeit donkerblauw van juli tot ver in september. De langstbloeiende Agapanthus die er is…

Peucedanum officinale, een juweel van een plant, mooi zacht groen loof, bloemen zoals Dille, bloeit van juni tot september.

Rabdosia effusa: schaduwplant met diepblauwe bloemen, najaarsbloeier van september tot november.

Silene regia ex “prairie Fire’, scharlakenrood lijmkruid voor de schaduw van juni tot augustus.

Veel van deze planten heeft Hub zelf uitgeprobeerd in zijn tuin. Dit lijstje zullen we zeker bewaren en meenemen naar ons volgende bezoek aan de bekende kwekers….

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore