Groentips & Groeninfo

Jaarvergadering en Gjalt de Groot

Na een vlot verlopen jaarvergadering, geven we het woord aan Gjalt de Groot, Ferhalenferteller. Hij begint met verhalen uit zijn jeugd, het opgroeien op het ‘spultsje’ Luctor et Emergo, wat alleen per boot bereikbaar was. Het verhuizen daarnaar toe, met het beste paard in de praam achter de verhuisboot, in slecht weer. Het paard kwam helaas aan zijn einde tijdens deze zware tocht. Het water speelde een belangrijke rol,  niet alleen voor het gezin, ook voor de ‘feinten’ uit de Wouden. Als je nergens naar toe kan zonder boot, tja, dat is niet wat iedereen graag wilde….Gjalt vertelt in onvervalst Frysk hoe alle kinderen van jong tot oud hun taak hadden op de boerderij. Hoe ze in de winter aan het schaatsen waren of in de sneeuwstorm ploeterden om thuis te komen. Wat vervolgens niet ging omdat de ijsbreker langs geweest was, en ze rechtsomkeert moesten maken naar het dorp. Hoe pake in strenge winters langs kwam bij al zijn kinderen op de schaats en zelfs meeging naar een schaatswedstrijd, die eindigde met een levensgevaarlijke oversteek over ijsschotsen om weer thuis te komen. Gjalt heeft geen PowerPoint nodig, wij zien de beelden helemaal voor ons.

Verschillende verhalen passeren de revue, van het Swetshok, Ielrikje op de computer, het verkopen van zijn zelfgemaakte ‘einekuorren’ met de extra service…Hoe Titus van het dorpje Flansum zijn koe naar de eeuwige jachtvelden hielp door medicatie te geven die voor hemzelf was bedoeld en hoe Jouke Terpstra met zijn gevonden ljipaai bij de paus in Rome belandde…Het onverwachte einde van het verhaal maakt iedereen aan het lachen.

Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen van Gjalt? Hij verkoopt zijn (Fryske) boeken ook op de voorjaarsfair bij Dekema State en hij verkoopt gerookte paling (niet met de computer…..)

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore