Groentips & Groeninfo

Harry Pierik is als autodidact begonnen in zijn privé tuin. Een besloten stadstuin achter zijn woning. Hij neemt ons eerst mee langs openbaar groen in zijn woonplaats Zwolle, zoals de kloostertuin, een beplante rotonde en gevelbeplanting in straten en steegjes. Prachtige stukjes groen in de stad. Harry houdt van een mixbeplanting, geen grote groepen van dezelfde soort, maar sierlijk door elkaar wevende beplanting in subtiele tinten en texturen. Een eenheid met veel details. Zijn doel is van elk stukje groen iets paradijselijks te maken… Aan de prachtige foto’s te zien, slaagt hij daar aardig goed in. Als je voor zijn huis staat, is aan niets te merken dat er zo’n juweel van een tuin achter verborgen ligt. We beginnen achter het huis. Een grote serre siert het huis, met daarin een complete binnentuin. Orchideeën, Bromelia’s, vleesetende planten, varens, Tillansia, het is allemaal groen wat je omringt. Harry houdt ervan om ‘gewone’ planten als klimop, ongewoon te benaderen. Hij noemt ze dan ook ‘klimaf’, als je het blad verwijdert, houd je allerlei takken over die als lianen naar beneden hangen. Een bijzonder gezicht. Opgesnoeide buxus, getrimde sering, Hulst zonder bessen maar ook met liaanachtige takken, het lijkt een tuin vol met groene heuvels. De verdiepte paden versterken dit effect nog eens. De tuin heeft veel verborgen hoekjes, na elke bocht verrast de tuin je weer. Bovendien is er geen huis te zien vanuit de tuin, terwijl deze 1000 vierkante meter midden tussen de huizen ligt. Harry noemt zichzelf plantengek, zo heeft hij meer dan 200 soorten sneeuwklokjes. Daarvan spant Galanthus ‘Arnold’ de kroon, dit is de allermooiste sneeuwklok. Veel bijzondere heesters en planten komen voorbij: Aucuba Japonica ‘longifolia’, mooi groen blad, tweehuizig, dus maar 1 heester nodig, en er komen grote rode bessen aan, Persicaria amplexicaulus ‘Blackfield’ (gebruikt hij regelmatig in tuinontwerpen), kogeldistel ‘Artic Glow’, Magnolia grandiflorum, Hortensia’s in allerlei soorten en maten en geel oplichtende Rhododendron. Daartussendoor groeien volop Clematissoorten. Zijn favoriet (en ook die van ons!) is de zakdoekenboom, Davidia involucrata. Het duurt 10 tot 15 jaar voordat hij zijn zakdoekjes laat zien, maar o, wat is ie prachtig! Harry gebruikt veel gemengde borders en heesters dienen als plantensteunen. Daartussen ook verrassende heesters en bomen, zoals palmen. De exotische goudfazanten paraderen door de tuin en in een rustig hoekje kun je genieten van de volière met allerlei prachtige vogels.

‘Tuin is theater maken, speel met het licht’,  is een van de slogans van Harry. Ook leest hij 2x een bijzonder gedicht voor.

Weinig slakken in de tuin? Geen katten, volgens Harry. Geen katten betekent meer vogels, dus minder slakken. Op de vraag hoeveel tijd hij spendeert aan het tuinonderhoud, antwoordt hij: 3 uur per week op jaarbasis. In de lente en zomer wat meer, in de herfst en winter wat minder. Met gemengde heesterborders valt het werk erg mee. Drie keer per jaar houdt hij opentuinweekend, in april, juni en augustus. Wij zijn erg benieuwd naar zijn tuin! We hebben genoten van zijn lezing, de gedichten en zijn verhalen.

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore