Groentips & Groeninfo

Bomvolle zaal bij lezing Romke van de Kaa

Romke van de Kaa, kweker en auteur van diverse tuinboeken, zorgde voor een bomvolle zaal.

Op zijn eigen humoristisch wijze spiegelde hij ons de hedendaagse tuinen voor. Weinig tijd voor de tuin, werk, social media en leeftijd spelen hier in een rol en dan wordt er al snel gekozen voor veel steen.

Aan de hand van mooie dia’s liet hij ons zien hoe het anders kan, b.v. een bloemenweide of een akkerweide en dat het echt niet veel tijd kost.

Een bloemenweide kun je creëren in je eigen grasveld. Je kunt ook een deel van je gras gebruiken, zodat je ook je tuinstoelen nog kwijt kan.

Je kunt hier van alles inzaaien, zowel inheemse als uitheemse planten. Planten die hier geschikt voor zijn en ook veel effect hebben zijn weidesalie, morgenster en vooral de ratelaar. Deze laatste fungeert als parasiet op de graswortel zodat het gras afneemt. Als de grond armer wordt ontstaat er meer ruimte voor weidebloemen. Hoe rijker de grond , hoe meer er gemaaid moet worden.

Ook werden er voorbeelden gegeven van combinaties zoals de smalle weegbree met havikskruid, die in een border al gauw als onkruid worden beschouwd. Zo zijn de ooievaarsbek en vrouwenmantel ook zeer geschikt voor de bloemenweide.

Het verschil tussen een bloemenweide en een akkerweide is dat de akkerweide elk jaar wordt omgespit. Hierin kun je dan elk jaar iets anders inzaaien en ontstaan er steeds nieuwe combinaties. Als je het zaad verspreid uitzaait verleng je de bloeiperiode.

Klassieke akkerplanten zijn komkommerkruid en ganzerik.

Na de pauze vertelt Romke van de Kaa dat het verwilderen van een tuin niet voor 100% zijn eigen idee is, maar dat hij geïnspireerd is geraakt door zijn werken in de tuin Great Dixter van Christopher Lloyd in Engeland. Het laten verwilderen van planten in een formele tuin.

Mooi is het als 1 soort als een verbindende factor dient, b.v. margrieten.

Als planten zich uitzaaien moet er niet te snel ingegrepen worden, we willen vaak teveel sturen en missen dan de mooiste combinaties. Die ontstaan vaak spontaan. Als voorbeeld werd genoemd het trilgras met margrieten of klaprozen met prikneuzen.

Ook voor de schaduw zijn er mooie planten zoals witte judaspenning gecombineerd met Smyrnium. Deze laatste zaait zich behoorlijk uit.De papaver Ladybird poppy doet het ook goed in de schaduw, een prachtige rode papaver met zwarte vlekken.

Als grasje werd nog genoemd Milium effusum, welke zich uitzaait en dus ook als leidende factor kan fungeren.

Louis le Roy is een voorbeeld van iemand die gebruik maakt van gerecyclede materialen in de tuin en het laten verwilderen. Zijn principe van alles laten groeien werd niet door iedereen gewaardeerd, maar op kleine schaal is het in onze eigen tuin wel toe te passen d.m.v. muurtjes. Hierin en -op groeien planten en heb je er geen omkijken naar en dat kost dus ook minder tijd. Een manier om een betegelde tuin er leuker en groener uit te laten zien is om tussen de tegels van alles te laten groeien. Je kunt hier een deel voor uittrekken zodat je op een net stuk je tuinset kunt neerzetten.

Als laatste kwam de fauna ter sprake. Flora en fauna zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles heeft zijn nut en je moet er dus geen schakel, b.v. slakken, tussenuit halen

.

Al met al was dit een heel inspirerende avond!


meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore