Groentips & Groeninfo

Tuinuitje 13 augustus naar Noord-Holland

Vanaf carpoolplaats Marssum vertrokken we met 10 personen naar de kop van Noord Holland, Lutjewinkel. Eerst bij een lokaal cafe aan, die klaar leek voor gasten, maar nog dicht was. Even aanbellen en daar kwam de cafebaas in badjas aan, het was laat geworden die nacht! Gelukkig konden we toch terecht voor heerlijke koffie en appeltaart in het zonnetje op het terras.

Vlakbij gelegen lag midden in de weilanden, de eerste tuin, Versicolor. Ontwerp van de tuin door eigenaresse Marianne Greiner. We kregen een rondleiding van haar door de verschillende tuinkamers op grond met zware zeeklei. Tot aan de sluis voor huis was alles in de bloemen gezet. We zagen ook potten met bijvoorbeeld Cosmea. In het voorjaar heeft Marianne daar tulpen in. Zo kan je lege plekken wegwerken en is er altijd iets moois in de bloei.

We genoten van de hoge planten en de kleurrijke bloemen, er werden veel namen gevraagd door ons. Een favoriete kwekerij in de buurt is Zonneveld in Heerhugowaard.

We mochten bij vertrek bloembollen als kadootje uitzoeken, Allium in rood of paars.

Onze lunch hadden we bij Kwekerij Liefhebbersplanten in Winkel. En natuurlijk even sneupen of er nog wat van onze gading was aan tuinplanten .

Vervolgens naar Tuin aan het Weeltje in Zwaagdijk, tuin van Jan Laan en Jose Karsten met Piet Oudolf als ontwerper. Een korte uitleg over de tuin kregen we onder een pergola omdat het net regende. De tuin ligt aan een water met rietkragen. De siergrassen en zomerbloeiers passen prachtig in het landschap. Weelderige, grote groepen planten, die in evenwicht waren en meestal geen steun nodig hadden. Aan beide kanten van de tuin was veel smaakvolle bloei, dan de bocht om naar nog meer moois en fruitbomen. In een tuinhuisje konden we met een bakje thee rustig om ons heen kijken, verder genietend. Het was een lust voor het oog en alles met elkaar een geweldige dag.

meer
18
Jul
mijn huis en tuin dieren
15
Jul
Knollentuin zonder ziel