Groentips & Groeninfo

Lezing Hans van Wieren, Tuinen Anno Nu

Na de jaarvergadering die kort en snel verloopt, geven we het woord aan Hans van Wieren, voorzitter van afdeling Sneek.

Hans begint met foto’s van vrolijke voorjaarsbloeiers, de winterakoniet en sneeuwklokjes. Ook de helmbloem en bostulp komen langs. De bostulp moet je ook in het groen planten/verplanten, net als sneeuwklokjes. De krokus heeft koele voeten nodig in de zomer, anders verdwijnt hij. Dit geldt ook voor sneeuwklokjes. Plant deze dus het liefst onder loofbomen, die ’s zomers schaduw geven. Voor bolletjes die je voor in huis koopt, geeft hij als tip om ze in huis in knop te laten komen en dan naar buiten te verplaatsen. Ze bloeien dan maandenlang, terwijl in huis de bloei snel afgelopen is. Om in de stemming te komen is een tulpenroute of bollenroute volgen een goed idee. Hij noemt nog een aantal bloeiende voorjaarsplanten: Helleborus Foetidus en Orientalis, viooltjes, Allium, Akeleien, Kaapse look (Tulbaghia Tipi).

Plant dezelfde planten in een reeks dezelfde potten, dat zet een sterk beeld neer. Hij laat verschillende foto’s zien van tuinen. Soms hoe het kan zijn, maar ook hoe het eigenlijk niet moet. ‘Mooi’ is betrekkelijk en smaken verschillen. Een tuin is mooi voor jou als je oog er naar toe getrokken wordt en je denkt: wow, dit is echt mooi. Kunst in de tuin, met mate en met oog voor natuurlijke materialen kan het heel mooi zijn. Hoeft niet een beeld te zijn, een oude fiets helemaal beplant is net zo mooi. Sommige tuinen bevatten duidelijk te veel steen. Probeer rekening te houden met zichtlijnen, laat een tuin van punt naar punt lopen. Richt in zoals je zelf wilt, kijk niet teveel naar modegrillen en wat anderen doen. Het is jouw tuin, wees daar ook tevreden mee. Er komen nog wat foto’s langs van Buxus. Aangetast door verschillende ziektes: schimmel of buxusmot. De schimmel zijn inmiddels wel middeltjes voor, de buxusmot niet. Helemaal voorkomen kun je het niet: wel de kans zo klein mogelijk maken. Snoei niet te kort, ontsmet gereedschap (met spiritus of alcohol), ruim aangetaste planten op, ook het snoeiafval. En bemest het blad, daar wordt het sterker van.

Hans eindigt de serie met een prachtig veld vol Echinacea, op Texel. Hij heeft ons weer vermaakt met een leuk en inspirerend verhaal. Dat wordt dan ook beloond met een applaus van de gelukkig redelijk gevulde zaal. We hopen Hans zeker terug te zien voor een volgende lezing in de toekomst!

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore