Groentips & Groeninfo

Van vingerhoedskruid tot vorst aan de grond

We zijn blij een aardig volle zaal te zien, deze eerste ledenavond van 2016. Ook een paar nieuwe gezichten, leuk! Vooraf worden er een paar mededelingen gedaan, waaronder het feit dat de Huis en Tuinbeurs dit jaar niet doorgaat, omdat het WTC de financiën niet rond krijgen.

 

Daarna geven we het woord aan de heer Louwsma. Begonnen als meteo man bij de vliegbasis. Waar het weerbericht er iets anders uitziet dan bij de gewone man. Een vlieger moet natuurlijk precies weten wanneer de mist optrekt, of er buien zijn en waar precies enz. Meetgegevens als regenmeter, barometer en temperatuurmeter zijn nog steeds handig. Echter, de meeste gegevens komen nu binnen via de weersatellieten die met een zestal 36000 km boven de evenaar rondom de aarde hangen. De beelden komen binnen bij computers bij meteoconsult en KNMI. Moest je vroeger weerkaarten met de hand intekenen, tegenwoordig is in een kleine 10 minuten alles in beeld gebracht wat je wilt weten.

 

De heer Louwsma schetst een paar weersituaties en wij moeten raden wat de weersverwachting zal zijn. Dat gaat aardig goed. Beelden van extreem weer komen voorbij, waaronder een gigantische hagelbui in Texas en de windhoos op Ameland. Waterhozen komen steeds vroeger in het jaar voor, vanwege de temperatuur (opwarming) van het zeewater.

 

Hoe werkt buienradar? Via de weersatellieten (met raketten in baan om aarde gebracht) komen de beelden binnen in De Bildt. Daar staat een toren met een enorme ontvanger die 200 km rondom kijkt. Radiogolven worden omgezet naar een zichtbaar plaatje. Hoe donkerder het gebied, hoe groter en zwaarder de druppels. Voor de langste dag is het vaak droog rondom de meren en Waddenzee/IJsselmeer. Buien houden van warme zandgrond en warme steden.

 

We moeten buienradar altijd met ons gezonde verstand bekijken. Buien kunnen razendsnel veranderen. Weerslag.nl is een goede weersite, volgens Louwsma.

 

Na de pauze gaan we verder met de planten. Louwsma is een groot varenliefhebber. Aangezien varens niet van vette klei houden, kun je de grond enigszins aanpassen met een laag goede tuingrond. Dan doen veel varens het goed. Een aantal bijzondere varens komen voorbij: venushaar, steenbreekvaren, schubvaren (kan tegen droogte), naaldvaren (sterk, mooi, woekert niet), zwaardvaren (wintergroen, in Amerika gebruikt als kerstviering), tongvaren en koningsvaren. Ook de bijzondere glansschildvaren komt voorbij, lijkt erg op een Tarantula! Voortplanting van varens gebeurt via sporen, die eerst op de grond in goede aarde moeten vallen voordat mannetje en vrouwtje bij elkaar kunnen komen en een nieuwe varen vormen. Als je de gebieden opzoekt waar de varens oorspronkelijk vandaan komen, weet je al een heleboel over hun wensen! Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een geschikte plek.

 

Tot slot nog even over wat niet-winterharde planten. Slaapkamergeluk kan goed tegen de winter. Sedum (muurpeper) is makkelijk te stekken. Nog wat andere planten, zoals Begonia komen langs.

 

Na de lezing zijn er nog stekjes van een bijzondere Oxalis, Sedum Palmeri en een varen (Blechnum), deze verloten we onder de aanwezigen. Velen gaan met een blij gezicht naar huis! Louwsma wordt bedankt voor deze leuke lezing!

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore