Groentips & Groeninfo

16 november, verslag 'De vier seizoenen' door Jacob Bijlsma

Verslag lezing Jacob Bijlsma, ‘De vier seizoenen’.

Jacob Bijlsma is een bekende persoon in de Wâlden. Hij tuiniert, fotografeert en organiseerde in het verleden rondleidingen door de natuur. Nu geniet hij gewoon volop van de natuur in de buurt en laat ons deze avond, 16 november, meegenieten van zijn prachtige foto’s. Er is genoeg belangstelling, de zaal is goed gevuld.

Jacob woont op It Goddeloas Tolhús bij De Valom, een dorp in de buurt van Damwoude. Deze vreemde naam heeft het huis te danken aan een vroegere bewoner die er aardig op los schold en vloekte. Gelukkig zijn de tegenwoordige bewoners van het huis vriendelijke mensen, die dol zijn op de natuur om hun huis. Jacob vertelt eerst in het kort hoe de natuur in elkaar zit: abiotisch (niet-levend, zoals water, lucht en bodem) en biotisch (levende natuur). Over de wereld verspreid zijn er 8600 soorten vogels, in Nederland leven zo’n 500 soorten. We doen een klein quizje om onze vogelkennis te testen. De uitkomst is iets minder dan verwacht…we kunnen dus nog een hoop leren deze avond. Om vogels te leren kennen, is het belangrijk welke biotoop we voor ons hebben. Bos, wad, grasland of moeras. Elke vogel heeft zijn eigen biotoop. Jacob komt met veel weetjes over vogels: waarom zingen vogels? Om een partner te lokken, indruk te maken en territorium af te bakenen. Hij laat verschillende geluiden horen. Wie kent niet de zingende merels op het topje van het dak in het voorjaar? Het zingen van een nachtegaal herkennen we echter geen van allen….

Andere weetjes: de ogen van een uil geven aan wanneer hij actief is: donker (bosuil) in de nacht, oranje (ransuil) bij schemer en geel (velduil) overdag. Er zijn nestvlieders (kievit, zij voeren jongen niet) en nestblijvers (zwaluw). Bomen kun je goed determineren aan de vorm van de knoppen. Wilde planten geven vaak aan wat er in het water of bodem zit: lidstengel groeit in brak water, dotter in kalkrijke grond, veenpluis in zure bodem. Er zijn windbloemen (bestoven door wind) en insectenbloemen. De natuur zit prachtig in elkaar: de bloemen van de smeerwortel zijn slecht toegankelijk voor insecten, daarom boren ze een gaatje en kunnen toch bij de nectar (‘inbraak’ noemt Jacob het). Vlinders hebben nectarplanten en waardplanten. Zo legt de zilveren maanvlinder eitjes op het bosviooltje, maar is daarna vooral te vinden op dopheide.

‘Waar zijn libellen in de winter?’, vraagt Jacob ons. Die zijn er niet! Libellen paren in het voorjaar (paringswiel), vrouwtje zoekt het water op, boort gaatje in een waterplant en legt 10 eitjes. Vervolgens gaan de volwassen libellen dood. In het voorjaar komen de eitjes uit door warmte en het verhaal begint opnieuw.

Jacob vertelt dit alles op zijn eigen enthousiaste manier en toont daarbij de prachtige foto’s die hij vooral zelf maakt, van lente tot winter. Elk seizoen heeft immers zijn eigen charme.  Zijn advies: neem de jeugd mee naar buiten, laat ze de mooie natuur zien en maak ze enthousiast. Dat is zo belangrijk voor later, als ze volwassen zijn. Hij verkoopt ook mooie fotoplacemats, die grif van de hand gaan.

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore