Groentips & Groeninfo

De laatste lezing van dit seizoen trekt toch nog zo’n 35 mensen, dus het is gezellig druk in de zaal. Piet vertelt eerst een beetje over zichzelf: hij was eigenlijk timmerman, maar vond planten kweken ook heel leuk. Na het vak geleerd te hebben, begon hij uiteindelijk voor zichzelf, wat resulteert in een familiebedrijf waar vrouw en kinderen ook in meewerken. Op 3 hectare kweekt hij talloze soorten Agapanthus, blauw en wit en alle schakeringen daartussen in. Tegenwoordig zijn er zelfs donkerpaarse of lila kleuren. Vooral online wordt er goed verkocht. Aga= liefde, panthus= bloem, ziedaar: liefdesbloem. Agapanthus is net als Eucomis afkomstig uit Zuid-Afrika. Bladhoudende verdragen geen enkele vorst en zijn daardoor lastig over te houden. Bladverliezende kunnen wel tot 10 graden vorst verdragen, mits ze goed droog zijn! Natte aarde is funest. De vroegstbloeiende vertoont zijn bloemen al in juni, de laatste in augustus/september. De veredeling van een Agapanthus duurt soms wel 5 tot 10 jaar. Dan bloeit hij volop en heeft een goed wortelgestel ontwikkelt. De prijs is er dan ook naar. Er zijn genoeg goedkope Agapanthussen te koop, maar die bloeien de eerste jaren nog niet omdat ze te klein zijn.

De kleinste Agapanthus is ‘Calimero’, de hoogste ‘Helsinki’, ruim 1.80 hoog. Op een donkere plaats (noorden) worden ze trouwens altijd wat hoger, want ze reiken naar het licht. Het is dan dus beter wat kleinere soorten te kiezen. Voor een zuidkant zijn hogere soorten wel geschikt.

Piet raadt af om koemest als meststof te geven aan de plant. Je krijgt dan veel blad en weinig of geen bloemen. Een NPK van 7-14-28 is het beste. Zaaistengels hoef je niet te verwijderen na de bloei. Zelf zaaien kan, maar is lastig! Als je de Agapanthus verpot, haal dan 1/3 van de wortels eraf met een zaag. Houdt altijd 7 of 8 stengels aan in de pol en meng goede potgrond met zand. De potgrond blijft dan beter bij elkaar en neemt goed water op. Verpot altijd in het najaar, dan is er nog genoeg warmte in de pot! Doe je dit in het voorjaar, dan is er geen bloei! Ik heb dat zelf ondervonden, dus lijkt mij een goede tip!

Half november moet je Agapanthus zo droog mogelijk zien te krijgen, hoe droger hoe beter. Piet legt op de kwekerij stevig plastic over de potten heen. Je kunt ze ook op de zij leggen of onder een tuintafel plaatsen. In de berging kun je tussen elke pot een plank doen en stapelen maar. Zet ze op een koele plaats, maximaal 8 graden. Kouder mag, als het maar droog is! Op de kwekerij gaat een dikke laag stro over de potten met plastic. Pas wel op voor muizen die onder de plastic gaan zitten. Niet dat ze Agapanthuswortels eten, maar ze kunnen wel gangen graven.

Dat een Agapanthus een te krappe pot nodig heeft, is een fabel! Nog een paar tips van Piet: geef de meststof 2x per jaar, een keer in april en in augustus. Doe de meststof naast de plant, niet tussen blad. Koop altijd een benaamde cultivar, onbenaamde zijn vaak goedkoop maar bloeien slecht. Let ook op of hij goed in de wortels zit. Een Agapanthus kan toe met minimaal 2 uur zon, maar houdt het meest van een warme, zonnige standplaats. Niet te nat, maar wel regelmatig water en voordat hij dus de winter ingaat zo droog mogelijk proberen te krijgen.

Piet heeft een aantal bijzondere Agapanthus en Eucomis meegenomen, waaronder ‘Senna’, ‘Greenfield’, ‘Albus’, ‘Stockholm’ en ‘Volendam’. Deze zijn zeer in trek, we zijn natuurlijk helemaal enthousiast geworden. Voor wie meer wil zien zijn er de Open Dagen op de kwekerij van Piet, in Hillegom. Een aanrader!  

meer
24
May
Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
23
May
Bericht uit Singapore