Groentips & Groeninfo

De Nationale Tuinweek

Dit jaar organiseerde Groei en bloei voor het eerst de Nationale Tuinweek. Deze week was van 14 juni tot en met 21 juni, met als afsluitende activiteit het Open Tuinenweekend op zaterdag 21 en zondag 22 juni 2014.

Doel van de Nationale Tuinweek was mensen betrekken bij groen op allerlei gebied. In verschillende dorpen en steden waren een aantal activiteiten, om mensen bewust te maken van de groene omgeving. Ook was het de bedoeling om meer leden te werven, door landelijk gezamenlijk op te trekken.

Op zaterdag 14 juni hebben we een open dag gehad op volkstuincomplex Griene Leane in Stiens, De Dorpstuin in Snakkerburen en volkstuincomplex Goutumerdyk. Er stonden standjes van Groei en bloei waar van alles te doen was, een fotopuzzel, proeven van kleinfruit en ingemaakte courgette, de moestuinspecial kopen of gewoon informatie krijgen over het telen van groente en fruit. Voor de mensen die dat leuk vonden, gaven we een rondleiding over het complex. De fotopuzzel was best wel lastig, zelfs voor de echte kenners. De uitslag is: 1. Bolderik, 2. Dille, 3. Goudsbloem, 4. Kapucijners, 5. Malva, 6. Munt, 7. Prei, 8. Snijbiet, 9. Spinazie, 10. Rode Melde. Er waren in Stiens twee deelnemers met negen juiste antwoorden, na verloting is de winnaar: mevrouw B. Hoekstra uit Stiens. Van harte gefeliciteerd, de prijs komt zo snel mogelijk naar u toe!

Na een enthousiaste voorbereiding en een leuke samenwerking met een bestuurslid van het complex aan de Goutumerdyk, moesten we constateren dat het aantal bezoekers ook hier tegen viel. Wel waren er veel tuinders aan het werk, waarvan velen even een praatje kwamen maken waardoor we Groei en Bloei konden promoten. De gratis zaadjes voor eetbare bloemen vielen in de smaak en door de verkoop van de special “Moestuinieren” heeft de dag financieel ook nog wat opgebracht. Een idee voor een ledenavond voor volgend jaar, en niet te vergeten: 1 nieuw lid die zich aanmeldde voor de vereniging.

Maar vooral de contacten met de tuinders (jong en oud: van dertigers tot een tuinder van 90 jaar en alles daar tussenin) en hun verhalen maakten dat het een positieve en ook leerzame dag voor allen werd.

herfstbladeren
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876