Leeuwarden

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2020

Het jaar 2020 stond in het teken van de Corona pandemie.
2020 startte net als alle jaren daarvoor. Het programma m.b.t. de ledenavonden 2020 was klaar. Hoe hadden we toen kunnen vermoeden dat alles zo anders zou gaan verlopen.
De ledenavonden in januari en februari gingen gewoon door, net zoals anders. Maar toen volgde er in maart een persconferentie over het Corona virus/pandemie. Er werden omgangsregels vastgesteld die maakten dat er geen enkele activiteit doorgang kon vinden. Nederland ging in Lockdown.
Voor Groei & Bloei betekende dat dat de ledenavonden in maart en april niet door konden gaan. In april stond de jaarvergadering gepland, welke we op dat moment dan maar naar eind van het jaar zouden verplaatsen. Op dit moment weten we dat dat ook niet kon. We hopen dat we deze vergadering kunnen plannen in de loop van 2021. Naar aanleiding van onze oproep om nieuwe bestuursleden hebben 2 kandidaten contact met ons opgenomen. En hoewel  er nog geen gelegenheid is geweest om kennis te maken, zijn we hier heel bij mee. Zodra het kan, zullen we dit gaan doen en we hopen hen bij ons bestuur te kunnen verwelkomen.
De FAIR op Dekemastate, waar we ieder jaar met een stand staan, ging niet door.  De actie “Tegel eruit, plant erin” , die Groei & Bloei Nederland samen met Intratuin organiseert, werd ook geannuleerd.
Na de zomervakantie kon de bloemschikdemonstratie die in september stond gepland doorgaan. Dit kon omdat de Fontein aan alle RIVM maatregelen voldeed en er vanuit het bestuur die avond ook op toegezien werd dat iedereen zich eraan hield.
Begin oktober volgde er weer een persconferentie. De besmettingen van het corona virus liepen snel op en er werden weer strengere maatregelen aangekondigd.
Naar aanleiding hiervan heeft het bestuur besloten om de activiteiten die voor de laatste 3 maanden zijn gepland, te annuleren.
Hieronder viel jammer genoeg ook de cursus bloemschikken. Hoewel alle moeite was gedaan om op afstand te kunnen werken, vond het bestuur dat we onze maatschappelijke verantwoording moesten nemen.
Het was wel erg leuk dat een aantal leden via facebook van Groei & Bloei foto’s van hun kerstcreaties lieten zien.

Het maken van de bollenmand, wat de laatste paar jaar op de agenda staat, kon dit jaar ook niet doorgaan. Op initiatief van een lid van de afdeling Leeuwarden heeft Tjitske ten Broek, samen met Johan Bergsma geregeld, dat de bollen samen met een beschrijving van hoe de bollenmand te maken, via Groei & Bloei besteld konden worden. Dit was een groot succes.

Om toch dit jaar ook binding te houden met onze leden, hebben we in mei een speciale nieuwsbrief gestuurd met een zakje zaad. In december is naar alle leden een kerstkaart gestuurd met gelukspoppetje. Naar aanleiding van de reacties die we ontvingen, mogen we opmaken dat deze gestes werden gewaardeerd door de leden.

We hopen jullie in 2021 weer te mogen ontvangen in de Fontein op onze ledenavonden. Wanneer dit zal zijn, is nog de vraag. We houden jullie op de hoogte.

Algemeen:
Aantal leden 01-01-2020 : 250
Aantal leden 31-12-2020 : 237

Bestuur:
Er is in de bestuurssamenstelling afgelopen jaar niets gewijzigd. Dit omdat er geen jaarvergadering heeft plaatsgevonden.
We hebben dit jaar veelal via de mail contact met elkaar gehad. Hebben geen “live” vergadering belegd, maar in september een skype vergadering gehouden.

Terugblik ledenavond 21 januari 2020: Presentatie door Gerrie Veenstra van De Botterhutte (Achterhoek) over bijzondere planten.
Als inleiding een korte schets van zijn loopbaan. Van drukke baan naar boerderij met tuin. Hij begon met 1 Hosta op een website, inmiddels biedt De Botterhutte zo’n 5500 soorten vaste planten aan. Het kan raar lopen….
We beginnen met een paar mooie plaatjes van Hellborus nigrecors. Deze bloeien van november tot april, erg mooi. Veel planten worden via weefselkweek vermeerderd, vanuit China. En niet meer op de ouderwetse manier met stekken, zaaien en scheuren.
Er komen veel mooie planten voorbij. Bij sommigen vertelt Gerrie ook eerlijk dat het geen geschikte plant is voor op de klei. Of niet langlevend. De titel van de lezing klopt helemaal, “bijzondere planten het hele jaar door”. Want er komen echt veel bijzondere voorbij, waar ik nog nooit van heb gehoord.
Een paar noemen? Chrysoplenium Macrophyllum: doet het goed op klei, heeft wat vocht nodig en bloeit vanaf januari. En komkommerkruid kennen de meesten wel, maar de soort Trachystemon orientalis dan weer wat minder. Een goede bodembedekker voor kale grond.
Gelukkig komen er ook wat bekendere soorten voorbij: Dicentra, maar dan de ‘Valentine’, ‘Goldheart’, of ‘Cupid’. Geranium ‘Rozanne’ kennen we inmiddels ook allemaal wel, maar wist je dat ‘Azure Rush’ en Geranium Wlassovianum ‘Lakwijk Star’ ook zeer de moeite waard zijn? Deze laatste vormt een mooie pol en verkleurd ook nog eens mooi in de herfst. Ook Geranium ‘Bloom time’, ‘Lilac Ice’, en ‘Sylvia’s Surprise’ kunnen op de verlanglijstjes!
Mochten we bepaalde planten tegenkomen als Viola ‘Irish Molly’, Lupine ‘Masterpiece’, Molospermum peloponnesiacium of Rehmannia henriya, gelijk kopen! De laatste, Chinees vingerhoedskruid, heeft Gerrie bij zich. Je raadt het al: kopen die planten! Bloeit van mei tot september!
Prachtige soorten komen voorbij, Baptisia ‘Starlite’, Mathiasella bupleuroides ‘Green Dream’ (plant in het voorjaar!), Geum ‘Wet kiss’.
Wij genieten ook van de prachtige soorten Salvia’s, Amistad (de bekende blauwe), ‘Discolor’ (mooi in een hanging basket), ‘Confertiflora’, ‘involucrata’, ‘blue enigma’ (winterhard!). Salvia’s zijn zeer makkelijk te stekken om ze wortelen op de stengel!
Verder nog wat mooie planten (zoek ze maar op internet): Heliopsis helianthoides ‘Burning hearts’, Serratula seoanei (bloeit van juli tot november, prachtig!), Veronicastrum villosulum (bijzonder!), Ratibida pinnata (lijkt op Rudbeckia, maar dan zwevend) en Aralia cordata ‘sun king’. Deze laatste duivelswandelstok woekert niet en is dus zeer de moeite waard.
Vooral na de presentatie vinden de planten gretig aftrek en ook stelt Gerrie nog wat planten beschikbaar voor de verloting. We hebben genoten deze avond en zijn benieuwd hoe de nieuw aangeschafte planten het gaan doen!
 
Terugblik ledenavond februari 2020: De hemelse bergen van Kirgizie:  lezing door Brian Kabbes

Kirgizië, een land wat 5x zo groot is als Nederland en maar 5,5 miljoen inwoners telt. Een lang wat als een democratie tussen landen ligt als China en Oezbekistan.
Brian Kabbes heeft al veel reizen begeleid naar dit prachtige bijzondere land. Vooral botanische reizen. Hij laat ons een impressie zien met zijn foto’s. We reizen van Bishkek, de hoofdstad, naar prachtige velden vol met bloemen, stille meren, besneeuwde bergtoppen en vriendelijke mensen.
Twee generaties terug leefde bijna iedereen nog in een yurt. Kyrgyzen zijn nomaden van oorsprong. Het is elke dag markt, hier wordt veel gekocht, want de supermarkten hebben niet veel spullen in huis. Als je gaat eten bij de inwoners, staat de hele tafel vol met allerlei eten. Let op: sommige kommetjes met lekker uitziende dingen staan er puur voor decoratie….
Paarden zijn belangrijk in Kirgizië. Schapen dienen als betaalmiddel. Bijzondere dieren als het karakul schaap, de bactrische kameel, het sneeuwluipaard en de euraziatische wolf komen hier (nog) voor. Helaas wordt op bijvoorbeeld het sneeuwluipaard gejaagd (hele groepen Amerikanen komen hiervoor naar Kirgizië…). Deze wordt hierdoor met uitsterven bedreigd.
Bijzonder in Kirgizië zijn de bossen die uit allemaal vruchtbomen bestaan, bijvoorbeeld appelbomen. Wie kan zich voorstellen hoe het moet zijn om in een appelbos van 4000 ha rond te lopen? Allemaal verschillende soorten appels, klein en groot, groen, geel of rood. Of in een walnootbos? Ook andere fruitsoorten als abrikoos, wilde pruim en peren kom je hier tegen.
Brian maakt botanische wandelingen tijdens zijn reizen. Velden vol met slangenkruid, toortsen, naald van Cleopatra, grote monnikskap, blauwe ui, Salvia’s, wilde rabarber, Perovskia, scutellaria, hoge kogeldistels, wilde ridderspoor, ligularia, vogelnestdistel. We kijken onze ogen uit. Wat een prachtig land is dit en wat een bijzondere natuur.
Zoals altijd kan Brian smeuïg vertellen over zijn avonturen in dit land. Hij wordt hartelijk bedankt voor zijn bijdrage deze avond.

Terugblik bloemschikdemo 21 september door Kim van Hes
Op 21 september was onze jaarlijkse startavond van het nieuwe bloemschikseizoen in “de Fontein” te Leeuwarden die geheel voldeed aan de RIVM richtlijnen.
Er waren ongeveer 50 belangstellenden op de demonstratie afgekomen die ditmaal werd verzorgd door Kim van Hes uit Tijnje.
Iedere aanwezige ontving een Groei&Bloei tas waaraan de lootjes waren bevestigd.
Kim stelde voor de verloting vijf bloemstukken beschikbaar; de winnaars waren hier zeer over te spreken. Tevens waren er als prijs ook een aantal bloemschiktangen.
Zij maakte voor deze avond onder meer een bloemstuk in de vorm van een open frame waarin gedroogde sinaasappels die in de oven waren gedroogd, dennenappels en uiteraard mooie bloemen.
Daarna maakte ze een soort taart waarin langs de rand goudkleurige gebogen kaarsen waren verwerkt. In de taart zaten flesjes die met zantedeschia en grassen waren gevuld. Hierbij als tip: De grassen bespuiten met haarlak of lijmspray zodat ze langer goed blijven.
Tevens een hoog stuk met pluimen, lelies, pauwenveren die ook allen weer in flesjes waren geplaatst.
Ook had ze een mooie tak omwikkeld met rood band, typhabladeren en  “gouden” blaadjes waarin bloemen waren verwerkt.
Tenslotte maakte ze een ouderwetse lampenkap waar de stof van was afgehaald en vulde deze op met hoge bloemen en een lampensnoer. Als ze branden levert dat een mooi gezicht.
Al met al werd de avond door de meeste aanwezigen zeer op prijs gesteld.