Leeuwarden

Jaarverslag 2019

Jaarverslag 2019

Lieve leden,

Het lijkt, of is al weer een hele tijd geleden dat we elkaar gezien of gehoord hebben.
9 November 2020, ik kreeg een jaarverslag ter beoordeling gemaild. Even dacht ik, we hebben toch niks gedaan afgelopen jaar. Me plots realiserend dat het hier 2019 betrof. Dat was toch best wel een leuk jaar om als voorzitter afscheid te nemen. De drukte die mij in t werk boven t hoofd hing…..
Toen nog niets vermoedend over wat ging komen en wat dat met zich mee zou brengen.
Corona! Daar zullen we het vast nog over hebben met elkaar want hoe je t ook went of keert, een bestuur kan niet fair wisselen zonder ledenvergadering.
Als bestuur hebben we app contact, vergaderen we via skype, bellen we en weten we ook niet precies hoe we er allemaal uitzien zonder beeldscherm om t hoofd. Een rare tijd, maar voor ons als bestuur nog wat meer tijd om om ons heen te kijken voor goede vervanging van een deel van het bestuur zodat dat weer verder kan in een toekomst waar gewoon weer leuke avonden georganiseerd kunnen worden en mooi tuinuitjes. We snakken allemaal weer naar deze zaken.
In de hoop dat we elkaar in het voorjaar van 2021 ergens in goede gezondheid, op een ledenavond tegenkomen, groet ik jullie en zeg ik tot ziens dan ergens!

Jan de Groot
Voorzitter Groei & Bloei Leeuwarden.

Van de secretaris:

Een beetje laat dit jaarverslag. Door de Coronacrisis ging de jaarvergadering 2020 niet door en zoals het altijd met verslagen gaat (iig bij mij) bleef het definitief uitwerken van het verslag erbij. Ook mede door de toch wel drukke werkzaamheden en veranderingen op de werkvloer. Nu is het klaar en het zal in de jaarvergadering 2021 (we hopen toch dat die dan ergens plaats kan vinden) worden besproken. We zetten het alvast op de website.
Het was best een druk jaar met alles wat georganiseerd is. Gelukkig hebben we een voorzitter die onze vergaderingen strak leidt, maar helaas heeft Jan in de loop van het jaar meegedeeld dat hij tot het eind van het bestuursjaar voorzitter kan zijn. Maar dat hij daarna genoodzaakt is om het voorzitterschap op te geven. Dit i.v.m. te drukke werkzaamheden.
Ook Antsje heeft de functie van secretaris in de jaarvergadering met iig een jaar verlengd. Het zou fijn zijn als we wat meer bestuursleden zouden hebben, zodat er wat meer taken verdeeld kunnen worden. En nieuwe mensen geven ook weer nieuwe ideeën. We moeten actief bezig om vervanging/aanvulling te zoeken. (Ondertussen hebben zich 2 kandidaten gemeld).

Het ledenaantal van de afdeling:

Januari 2019: 267
December 2019: 250

Net als voorgaande jaren werden de maandelijkse ledenavonden gehouden. In 2019 hebben wij van onderstaande lezingen genoten. Onze avonden worden meestal bezocht door zo’n 25 à 30 bezoekers (dat is inclusief de bestuursleden die aanwezig zijn).

In januari vertelde Marcel Batist over “anders fotograferen in de tuin”.
De presentatie an sich was leuk maar er werd vlgs. sommigen wel veel verteld over de spiegelreflex camera. Er werden wel hele mooie foto’s getoond.

In februari  was Cees Verkerke degene die de ledenavond verzorgde. Het onderwerp was de diervriendelijke tuin/gecombineerd met meebeleven van de 4 jaargetijden.
Het was een leuk verhaal, op een leuke manier verteld door Cees over zijn eigen droom.

In maart lieten we Theo Mulder aan het woord. De titel van zijn lezing was: “boerderijen als apotheken van de toekomst”?
Van een aantal bezoekers hoorden we dat het een leuke en interessante lezing was. Theo vertelde leuk en er was interactie met de bezoekers in de zaal.Het was jammer dat er niet zoveel mensen waren , wellicht door het erg slechte weer.  Maar misschien daardoor toch ook meer interactie.

“Tegel eruit, plant erin”

Op 23 maart vond de gezamenlijk actie van Groei en Bloei met Intratuin weer plaats.
Er kwamen veel meer mensen dan vorig jaar die een tegel inleverden, waar we blij mee waren. Doordat er veel meer mensen kwamen dan verwacht, waren de gereserveerde planten snel op. Mede door het feit dat Intratuin Leeuwarden nog een groot aantal extra planten ter beschikking heeft gesteld, konden we gelukkig nog een groot aantal mensen tevreden stellen. Helaas gingen er ook nog aardig wat mensen teleurgesteld, zonder plant, naar huis.

Op 15 april was het weer tijd voor de jaarvergadering. Deze werd gevolgd door de lezing van Brian Kabbes. Na de vergadering volgen twee korte lezingen door Brian Kabbes  “Potjeslatijn” en “Raar maar waar”

FAIR op Dekemastate

Op 20 april hadden we weer een leuke stand op de FAIR op Dekemastate. Het werd een gezellige dag, met veel ontmoetingen. Er kwamen veel bezoekers meedoen aan de stekjesruil. En.. eindelijk was het een keer lekker weer zodat we ook daarvan konden genieten.

September 2019

Op de eerste avond van Groei en Bloei van seizoen 2019/2020 kwamen ca. 40 personen naar de Fontein in Leeuwarden. De bloemschikdemonstratie werd dit jaar verzorgd door Geertje Stienstra. Ze maakte een aantal mooie stukken, waarvan een aantal verloot werden.
Geertje werkt met zelfgemaakte frames. Deze had ze thuis allemaal al gemaakt. Ze geeft tijdens het maken van de stukken uitleg over de basis , hoe ze de frames gemaakt heeft.

Bloemschikcursus

In het seizoen 2019/2020 hadden we 3 groepen bloemschiksters met in totaal 40 deelneemsters.

“Fryslân iepenet syn túnen” (vanaf mei t/m september)

In verschillende weekenden waren er in Fryslân meer dan 30 tuinen geopend voor bezoekers. Voor de afdeling Leeuwarden waren dat:

Alie Valkema        Leeuwarden    1 weekend
Frouke Feenstra    Leeuwarden    1 weekend
Roel en Fred        Ferwert    meerdere weekenden
Fam. Postma        Fewert        meerdere weekenden
Gerda en Gerrit Baan    Noordbergum    meerdere weekenden

Rogier en Antsje hebben bij de 5 tuinen die meededen een bezoek gebracht en promotiemateriaal gebracht. We willen alle deelnemers hierbij bedanken voor hun deelname.

Op 15 oktober was er weer een interactieve avond met als onderwerp: bodemleven, gif en bemesting. Er zijn zo’n 30 belangstellenden op af gekomen. Niet zoveel als we gehoopt hadden, maar toch ook wel nieuwe gezichten en dat is altijd positief!

Bollenmand vullen

Met maar liefst 33 deelnemers hebben we op 29 oktober opnieuw een bollenmand gevuld met iets meer dan 150 bollen. Johan Bergsma verzorgde deze workshop. Ook kon men losse bollenpakketten kopen met beschrijving om zelf nog meer manden te vullen voor een vriendin of bekende. En ook waren er bollen te koop. Iedereen was weer enthousiast! De 700 liter potgrond was schoon op. We kijken weer reikhalzend uit naar het voorjaar, als de bollenmand ons weer gaat verrassen!

Als afsluiting van het jaar werd weer de jaarlijkse kerstworkshop georganiseerd. Deze werd weer met enthousiasme ontvangen.

Onderstaande tuinexcursies werden verspreid over het jaar georganiseerd door de excursiecommissie:
Op 4 mei werd met een groep van 12 mensen de bijzondere tuin OverMaar in Westerwijtwerd bezocht.

Op 17 mei is het lekker lang licht en daarom een zeer geschikte avond om een tuin te bekijken. Met een groep van 13 mensen werd de tuin van familie Baan in Noardburgum bezocht.

Op 1 juni werd de Hof van Eigen-aardigheden in Raalte bezocht. En daarna de tuin van Nynke Atsma in Luttenberg.

Als laatste werd op 1 juni de kwekerij Schepers in Mariënheem bezocht. Het was een drukke dag maar heel erg de moeite waard.

Op 6 juli werd de prachtige tuin van Nieske de Winter in Uithuizen bezocht gevolgd door de theetuin/rozentuin De Beemd in Warffum. Het laatste adres die dag is kwekerij de Kleine Plantage in Eenrum.

Op 27 juli, een warme dag, werden een paar mooie tuinen, redelijk in de buurt, bezocht. Vlak onder de rook van Groningen, maar in Drenthe, werd eerst de tuin van Cocky Stottelaar in Peize bezocht. Daarna werd de tuin Aan de Vaart in Foxwolde bezocht.

Voor een verslag van bovenstaande uitjes, zie onze website www.leeuwarden.groei.nl   (terugblikken)

Evenementen door het hoofdbestuur van Groei&Bloei georganiseerd:

op 23 februari 2019 had het hoofdbestuur een kaderdag in het Noorden georganiseerd. De middag werd goed bezocht. Rogier, ons nieuwe bestuurslid na de jaarvergadering, Aebe en Antsje hebben de middag bezocht. Het was een nuttige middag, fijn dat het in de buurt was (Roden) en niet in Zoetermeer zoals andere jaren. Afgesproken wordt dat zo’n middag minimaal  1 x per 2 jaar georganiseerd wordt.

NNBE (Noord Nederlands Bloemschikevenement):

Anke Lodder, beginner afd. Leeuwarden,  is op het NNBE 3de geworden. Het evenement was een succes. Van Leeuwarden deden er 4 deelnemers mee.
Het zal wel een vervolg krijgen. Er waren 7 juryleden onder wie Caroline van het hoofdbestuur.
Het was voor iedereen een hele leuke dag.