Leeuwarden

Busreisje Salland afdeling Heerenveen

Vol=vol!

Dagexcursie Salland op 6 september 2024


Op vrijdag 6 september 2024 organiseert Groei & Bloei afd. Heerenveen weer een mooie dagtocht per touringcar. Dit jaar gaan we naar Salland (West Overijssel), waar we drie prachtige tuinen bezoeken.

‘s Ochtends bezoeken we De Tuin van Fortmond in Olst.
De tuin is buitendijks gelegen in de uiterwaarden van de IJssel, waar de rivier tussen Olst en Wijhe een grote slinger naar het westen maakt.
Het geheel heeft een oppervlakte van 1 hectare, waarvan plm. 4000 m2 siertuin, 2000 m2 gazon met bosjes en 2000 m2 bloemenweide.
Rondom het moderne designhuis is een tuin ontworpen met veelal hoogopgaande plantengroepen waartussen veel siergrassen.
Het huis en de siertuin liggen op een vroegere rivierduin zodat er veel hoogteverschillen zijn. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onderbegroeiing.
Tenslotte ligt aan de rand van het terrein een bloemenweide, grenzend aan het natuurgebied De Duursche Waarden.
Vlakbij ligt een voormalige steenfabriek, waar we - als daar tijd voor is - nog snel even langs kunnen wandelen.

Daarna gaan we naar de Landschapstuin Giethmen in Giethmen (gemeente Ommen), waar we ook de lunch gebruiken.
Dit is een landelijke tuin in het Reggedal. Sinds ruim twintig jaar wonen de huidige eigenaren in een boerderij uit 1885 aan de voet van de Lemelerberg. Hun woning was oorspronkelijk een gemengd bedrijf met diverse schuren en veel beton rondom de gebouwen. Gaandeweg hebben ze er hun eigen plek van gemaakt.
Weiland is deels getransformeerd in een tuin met weelderige borders, gazons, een grassenheuvel, een boomgaard en ruimte voor de schapen, kippen en bijen. Schuren hebben plaatsgemaakt voor een moestuin, een hooiberg, een zwemvijver en recent een kas.
Een groot deel is omzoomd met beuken- en meidoornhagen en achterin wordt de weide begrensd door een eigen bos en struweel dat onderdeel is van een langere zandrug.
De tuin heeft mooie zichtlijnen naar de omgeving.

Tot slot bezoeken we de Priona Tuinen in Schuinesloot (bij Slagharen).
De Priona Tuinen zijn vanaf 1978 door Henk Gerritsen en Anton Schlepers (twee kunstenaars!) aangelegd rond Antons ouderlijk huis in Schuinesloot. De tuinen zijn internationaal beroemd geworden als voorbeeld van de Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarin veel met wilde planten wordt gewerkt.
Er zijn meer dan vijftien deeltuinen te bewonderen, ieder met een eigen identiteit, zoals bijv. de Vlindertuin, de Watertuin, de Keientuin, de All American tuin, het Pottenpleintje.
Nadat Anton (in 1993) en Henk (in 2008) zijn overleden zijn de tuinen in andere handen overgegaan met de intentie het erfgoed van de ontwerpers te bewaren. Er is een aparte stichting voor fondswerving en een aparte raad die tuinadviezen geeft.

Opmerking. In de tuinen is het zomerrestaurant De Tuinkamer gevestigd waar een tweesterrenkok de scepter zwaait. Je kunt er fantastisch lunchen of dineren met veel groenten en kruiden uit eigen tuin.

Reissom en aanmelden

De reissom bedraagt € 65,-- p.p. De reissom is inclusief vervoer met een comfortabele touringcar, entreegelden, koffie/thee met iets lekkers in de tuinen en een uitgebreide lunch. Aantal deelnemers: maximaal 43.
Aanmelden bij: Jannie Koster – van Leeuwen, e-mail: jkvl(at)ziggo.nl.

Let op. Alleen leden van Groei & Bloei kunnen deelnemen.
Meld je tijdig aan, want vol = vol.


Programma

08.30 uur        Vertrek vanaf de Abe Lenstra boulevard, Heerenveen. De touringcar van Paulusma Reizen staat bij de hoofdingang van het stadion.
09.45 uur        Bezoek aan De Tuin van Fortmond, Olst
11.30 uur        Vertrek naar Giethmen
12.15 uur        Bezoek aan Landschapstuin Giethmen, waar we ook uitgebreid lunchen
14.45 uur        Vertrek naar Schuinesloot (bij Slagharen)
15.15 uur        Bezoek aan de Priona Tuinen
17.15 uur        Vertrek naar Heerenveen
18.30 uur        Aankomst in Heerenveen

 

Afsluitend diner (facultatief)

Na afloop van de excursie bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk à la carte te dineren in hotel/restaurant Het Hof van de Koning in Heerenveen.
Deelname is op basis van vrijwilligheid.

Aanmelden voor het diner graag vóór 1 september bij:
Jannie Koster – van Leeuwen, e-mail: jkvl(at)ziggo.nl.